Визе

ВРСТЕ ВИЗА

Страним држављанима се издају следеће визе:

1) аеродромска транзитна виза (виза А)

2) транзитна виза (виза Б)

3) виза за краћи боравак (виза Ц)

4) виза за привремени боравак (виза Д)

Виза за краћи боравак издаје се за туристичка, пословна и друга путовања за један, два или више улазака у Србију. Непрекидни боравак, односно укупно трајање узастопних боравака странца с визом за краћи боравак, не може бити дужи од 90 дана у временском периоду од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.

Привремени боравак може да се одобри странцу који намерава да борави у Републици Србији дуже од 90 дана због:

1) рада, запошљавања, обављања привредне или друге професионалне делатности

2) школовања, студирања или специјализације, научно-истраживачког рада, практичне обуке, учествовања у програмима међународне размене ученика или студената, односно другим научно-образовним активностима

3) спајања породице

4) других оправданих разлога у складу са законом или међународним уговором

БЕЗВИЗНИ РЕЖИМ

Међународним уговорима или одлуком Владе Републике Србије одређене су земље чији држављани могу да улазе у Србију без визе или без пасоша (сa личном

картом).

Странац коме за улазак у Србију није потребна виза или путна исправа може у њој да борави највише 90 дана, у периоду од шест месеци рачунајући од дана првог уласка.

За улазак у Србију нису потребне визе држављанима следећих држава:

За све врсте пасоша до 90 дана:

Албанија, Андора, Аргентина, Аустралија, Аустрија, Белгија, Белорусија, Боливија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Чешка, Чиле, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Хрватска, Холандија, Ирска, Исланд, Италија, Израел, Јапан, Канада, Кипар, Куба, Костарика, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Мађарска, Македонија, Малта, Монако, Немачка, Норвешка, Нови Зеланд, Пољска, Португалија, Република Кореја, Румунија, Сан Марино, Сејшелска Острва, Сингапур, Сједињене Америчке Државе, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Шведска, Тунис, Ватикан, Велика Британија

За дипломатске и службене пасоше, као и за обичне пасоше са клаузулом “пословно у …”:

ДНР Кореја, Кина, Азербејџан, Грузија, Јерменија, Киргистан, Монголија, Република Таџикистан, Украјина, Руска Федерација, Туркменистан

Само за дипломатске и службене пасоше:

Еквадор, Пакистан, Гвинеја, Перу, Турска

Само за дипломатске пасоше:

Египат

Само за обичне пасоше:

Мексико

УСЛОВИ ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА

Грађанима држава које подлежу визном режиму потребни су следећи документи:

  • Важећа страна путна исправа, чији рок важења не истиче за мање од 90 дана
  • Потврда о разлогу путовања:
    • за приватну посету: позивно писмо оверено од надлежног органа Србије
    • за пословну посету: позивно писмо фирме, организације или установе
    • за туристичку посету: потврда овлашћене туристичке организације о плаћеном аранжману (ваучер или друга потврда о уплати)

На реципрочној међудржавној основи, од страног држављанина може бити захтевано да покаже и допунска документа:

  • Повратна карта за превоз
  • Доказ да има довољно финансијских средстава у чврстој валути за време боравка у Србији
  • Потврда о путном здравственом осигурању за евентуалне трошкове лечења

Групне визе за групна путовања могу се добити преко туристичких агенција. За издавање транзитне визе потребно је и поседовање визе државе у коју се улази после транзита кроз Србију.

ИНФО

Министарство спољних послова
Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд
тел. ++381 (0)11 3616-333
www.mfa.gov.rs