Konferencija za medije povodom promocije knjige o tvrđavi Ram

Konferencija za medije povodom promocije knjige o tvrđavi Ram održava se u prostorijama Turističke organizacija Srbije, Čika Ljubina 8, Beograd, I sprat u sredu, 22. decembra sa početkom u 11.00 časova.

Prisutnima će se obratiti:

• Vesna Zlatić, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije
  • Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište
  • Nebojša Damjanović, istoričar
  • Dragan Jacanović, arheolog
  • Dragan Milenković, autor knjige

Moderator: Dajana Stojanović, TO opštine Veliko Gradište

Nedavno rekonstruisana tvrđava već sada je postala ne samo novi biser u turističkoj ponudi Srbije, nego i nova kulturna pozornica, koja je već ugostila pesnika Matiju Bećkovića, pevačicu Biljanu Krstić, glumicu Goricu Popović.

Sa zidova tvrđave Ram vidi se Viminacijum, a u vreme najveće moći Rimske imperije na toj obali car Trajan je sagradio most, kako bi ratovao sa varvarima. Ram ima neobičnu vezu sa Carigradom do koga od njega vodi neprekinuta staza, vetrovi oko Rama zaduvaju kada su oluje na Sredozemnom moru.

Oko tvrđave vođene su mnoge bitke, a pored nje su plovili Aleksandar Makedonski, u nju svraćalo dvadeset rimskih careva. Tu je Dunav prešao Sveti Sava, da spase Srbiju od napada Mađara. Kod Rama se iz Rusije vratio Karađorđe, tu su Dunav prelazile lepotice iz harema, diplomate, špijuni, opasni janičari i odlučni ustanici.

Čudesne sudbine, uzbudljivi doživljaji, egzotični prikazi, fascinantni ukusi i mirisi pojavljuju se kad otvorite listove ove knjige, koja je izvanredno opremljena, a tekst na srpskom prate i rezimei svakog poglavlja na engleskom jeziku..

Na 320 strana sa blizu 400 ilustracija, i uz mnoštvo istorijskih dokumenata, ovde je ispričana neobična priča o toku vekova pored Dunava.

Budite informisani

Prijavite se